El projecte europeu Advanced Materials & Manufacturing United for Lightweight (AMULET), al qual participa el Clúster MAV i dotze socis més de deu països europeus, impulsa una nova convocatòria per a pimes del sector dels materials lleugers per aconseguir fins a 120.000 euros de finançament per projecte.
La iniciativa seleccionarà un consorci d'un mínim de dues i un màxim de tres pimes per a liderar projectes Bottom-up que abordin el desenvolupament i la implementació d'activitats de demostració al voltant de la tecnologia i els sistemes aplicables a les 12 àrees de reptes. Cada empresa obtindrà fins a 60.000 euros per a tirar endavant el projecte, a més de suport a la formació empresarial.
Les àrees dels reptes estan centrades en tres tipus de materials lleugers: aliatges de metalls lleugers, compòsits de matriu ceràmica i compòsits de base polimèrica aplicables a quatre sectors: automoció, aeroespacial i aeronàutica, energia i construcció.
La segona convocatòria s’obrirà el 10 de gener de 2023 i finalitzarà el 22 de març de 2023.
El projecte, finançat dins el programa Horizon 2020 INNOSUP de la Comissió Europea i secundat per la European Lightweight Cluster Alliance (ELCA), compta amb la participació de 13 socis de 10 països europeus, entre els que hi ha set clústers –POLYMERIS (França), Clúster Industrial Bydgoszcz (Polònia), Clúster de Materials Avançats de Catalunya (Espanya), IMAST (Itàlia), Clúster d'Enginyeria d'Hongria Occidental (Hongria), Clust-ER MECH (Itàlia) i Clúster de l’Automòbil de Moravia-Silesia (Txèquia)–, dues universitats –la Universitat de Tecnologia de Chemnitz (Alemanya) i la NTNU Universitat Noruega de Ciència i Tecnologia (Noruega)–, dos centres de recerca –l’Institut Jozef Stefan (Eslovènia) i Flanders Make (Bèlgica)–, una consultora –Bax Innovation Consulting (Espanya)– i una entitat acceleradora –FundingBox (Polònia).
Dos socis del Clúster MAV, seleccionats a la primera convocatòria
El consorci AMULET va rebre 56 sol·licituds a la primera convocatòria, 24 de les quals han estat seleccionades. Aquests 24 projectes inclouen pimes dels sectors de la construcció, l’aeroespacial i l’aeronàutica, l’energia i l’automoció de 21 països europeus. Més de la meitat de les sol·licituds presentades i preseleccionades són del sector aeroespacial i aeronàutic, seguit del de l’automoció. Entre els materials seleccionats pels sol·licitants hi ha el material compost a base de polímers, que constitueix el 71,8% de les sol·licituds presentades, seguit pels compostos de matriu ceràmica.
Dinou dels 24 projectes han estat presentats per empreses de l’estat espanyol, el segon país que ha registrat més propostes. Entre aquests hi ha dues empreses sòcies del Clúster MAV: Compoxi i Composites ATE.
Compoxi participa al projecte INNOGEAR, que té com a objectiu dissenyar un nou tren d'aterratge d'helicòpter ultralleuger amb materials compostos. El projecte busca la reducció de pes estructural, impulsada per la necessitat de reduir les emissions de carboni en l'esforç per descarbonitzar la indústria de l'aviació.
De la seva banda, Composites ATE participa al projecte LIRHAC per a desenvolupar un nou concepte de tren d'aterratge d'helicòpters ultralleuger centrat en el rendiment, l'enfocament industrial i la sostenibilitat. L'objectiu és oferir una solució preparada per a ser implementada en la producció en sèrie i, a més, amb una selecció de materials que tingui en compte la reciclabilitat al final de la vida útil.
Podeu consultar els projectes guanyadors de la primera convocatòria a continuació.
Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.
Contacta
Milà i Fontanals 14, 1r 6a
08012 Barcelona
622 547 788
info@clustermav.com